Bio: Argylle

Foton copyright (c) UIP Sweden

Här gick jag och trodde att det är Henry Cavill som gör huvudrollen i den nya actionkomedin ARGYLLE, och så visar det sig att han bara har en mindre biroll. Det är dock han som har titelrollen – det är Henry Cavill som är Argylle.

Argylle är hemlig agent – och en fiktiv figur. Jovisst, detta är en film och samtliga rollfigurer är fiktiva, men Argylle är en fiktiv figur i filmen. Han är huvudperson i en rad framgångsrika romaner författade av den lite tillbakadragna Elly Conway (Bryce Dallas Howard). Hon bor ensam i ett stort hus vid en sjö och hennes enda vän verkar vara hennes katt Alfie.

När Elly ska ta tåget till sina föräldrar, dyker det upp en pratig och slarvig kille som sätter sig mittemot henne. Aidan heter han och spelas av Sam Rockwell. Det visar sig att han är stor beundrare av Elly och hennes böcker. Inte nog med det: det visar sig att han är hemlig agent på riktigt och hade en orsak till att sätta sig vid Elly. Plötsligt invaderas tågvagnen av illasinnade typer som försöker ta kål på Aidan och Elly, och Aidan dödar allihop under en lång actionscen, som slutar med att han och Elly gör ett fallskärmshopp från ett tågfönster.

Bryan Cranston spelar den onde ledaren för en ond organisation, Divisionen. Elly har en märklig förmåga att i sina böcker skildra saker som skett i verkligheten. Elly begriper ingenting och vill bara hem till sina föräldrar, istället för att bli medsläpad till England, där folk fortsätter att attackera henne och Aidan.

Sedan visar det sig att inget är som det ser ut att vara. Inga är det de utger sig för att vara. Och sedan … vänder det igen. Inget är som det ser ut att vara och inga är det de utger sig för att vara. Och sedan, ja, då vänder det igen och inget är som det ser ut att vara och inga är det de utger sig för att vara. Så håller det på i två timmar och nitton minuter. Varvat med långa actionscener.

ARGYLLE inleds med scener ur Ellys senaste bok. Argylle är i Grekland och dansar sexigt med en ond spion spelad av Dua Lipa. En armé av skurkar försöker döda Argylle, Dua Lipa flyr på en motorcykel, Argylle jagar henne i bil, John Cena dyker upp som Argylles kollega. Efter denna inledning får vi bara se Argylle lite då och då, när Elly föreställer sig honom i olika situationer.

Det är Matthew Vaughn som har gjort den här filmen, och han har gjort en vansinnigt påfrestande film. Den är högljudd, skrikig, inte speciellt rolig, och i sina försök att ständigt överraska med nya vändningar slår filmen knut på sig själv och blir bara tröttsam. Oj, vad lång den känns.

Jag gillar Sam Rockwell, han är en lysande skådespelare, men här är han bara jobbig. Han tjattrar konstant, hoppar omkring och sprattlar, och jag vet inte allt. Bryce Dallas Howard är mest lite småtråkig. Samuel L Jackson är med som före detta CIA-chef, men han har inte speciellt mycket att göra. Sofia Boutella är med i exakt en scen. Catherine O’Hara spelar Ellys morsa. Bryan Cranston är förstås bra som skurken. John Cena är knappt med alls. Dua Lipa försvinner efter prologen.

Det här inleds lite grann som DEN VILDA JAKTEN PÅ STENEN, en författare fantiserar om sina gestalter, och sedan blir författaren indragen i ett riktigt äventyr. Ett av de många problemen med ARGYLLE är att ”verklighetens” spionvärld som Elly hamnar i, är precis likadan som hennes uppdiktade James Bond-värld. Det finns ingen kontrast mellan fiktion och verklighet. Filmen påminner om ett flertal andra filmer. Efter ett tag blir den THE LONG KISS GOODBYE. Filmen är producerad av Apple, så alla använder Apple-produkter och Steve Jobs nämns flera gånger.

De många och långa actionscenerna är inte speciellt bra. Det spelas discolåtar till flera av dem. En del våldsamheter är avsedda av vara roliga utan att bli roliga – som när Aidan ber Elly stampa sönder skallarna på skurkar som ligger på golvet. En eldstrid bland olikfärgad rök är koreograferad som ett dansnummer och det är bara fånigt. Bil- och motorcykeljakten i prologen är väldigt uppenbart datoranimerad. Katten Alfie är också ofta datoranimerad. Prologen med Henry Cavill, John Cena och Dua Lipa är dock bättre än resten av filmen. Om hela filmen hade handlat om dem, hade det nog blivit en något bättre film.

I en kort epilog under eftertexterna finns en referens till Matthew Vaughns KINGSMAN-filmer. De är mycket bättre än ARGYLLE. Se om dem istället.

Det är många som vill se Henry Cavill som James Bond. Han har varit med i MISSION: IMPOSSIBLE, han har spelat Napoleon Solo i THE MAN FROM U.N.C.L.E., och nu gör han ännu en Bond-pastisch. Han hade onekligen blivit en bra, eller åtminstone hyfsad, James Bond, men det kommer aldrig att ske. Dels för att han hunnit bli lite för gammal, dels för att han nu är en etablerad filmstjärna. Sean Connery och George Lazenby var mer eller mindre okända när de fick rollen, Roger Moore och Pierce Brosnan var TV-stjärnor, och Timothy Dalton och Daniel Craig var knappast några större filmstjärnor. Henry Cavill är Stålmannen.

Betyget nedan är svagt. Jag sätter lite för många ettor, jag måste vara mer återhållsam med ettor i betyg, eftersom det ständigt kommer nya filmer som är ännu sämre. Men det här är inte mycket till tvåa.

(Biopremiär 2/2)

Lämna en kommentar