Amazon Prime: Role Play

Foton copyright (c) Studiocanal

Ännu en Amazon Prime Video-premiär på en Amazon MGM-produktion, denna gång i samarbete med Studiocanal, och i regi av fransmannen Thomas Vincent.

I min recension av LIFT skrev jag att det kändes som om jag sett filmen förr, flera gånger dessutom. Så är fallet även med ROLE PLAY. Det var väl inte längesedan jag såg en nästan identisk actionkomedi? Nej, det var det inte. Förra året kom GHOSTED, vilken jag dock inte recenserade, eftersom jag såg den åtskilliga månader efter premiären. Jag noterade att många amerikanska tidningar utnämnde GHOSTED till en av årets sämsta filmer, men jag tyckte den var rätt okej ändå. Fast det berodde kanske mest på att Ana de Armas är så vansinnigt söt. Chris Evans är påfrestande i filmen. Han spelar en blomsterförsäljare som blir förälskad i en tjej som visar sig vara hemlig agent.

ROLE PLAY handlar om Emma och Dave Brackett (Kaley Cuoco och David Oyelowo), som varit gifta i sju år. De har två barn och lever ett vanligt liv i förorten. Emma reser mycket i jobbet. Men vad Dave inte vet om, är att Emma är yrkesmördare. Hon reser jorden runt och har ihjäl folk.

De tycker att äktenskapet har gått i stå och beslutar sig därför för att spela ett rollspel. De ska mötas på ett hotell i New York och låtsas vara några andra än de egentligen är. Dock visar det sig att det nu finns ett pris på Emmas huvud, någon vill se henne död, och andra lönnmördare är på jakt efter henne. En av dessa spelas av Bill Nighy, som dyker upp i hotellbaren samma kväll som Emma och Dave ska ha sin träff.

Det ena leder till det andra, och medan Dave sover på hotellrummet, tar Emma kål på Nighys rollfigur – något som förstås uppmärksammas i nyheterna dagen därpå, när liket hittas. Emma låtsas åka till Boise, men far till Tyskland för att reda ut saker. Samtidigt kontaktas Dave av polisen, som berättar för Dave vem Emma egentligen är. En agent spelad av Connie Nielsen vill få tag på Emma.

Självklart leder det hela till att Dave hamnar i Tyskland, onda typer försöker döda honom och Emma, Emma slåss och skjuter, Dave fattar ingenting.

Förutom GHOSTED, påminner det här om TRUE LIES. Ja, kanske även om MR. & MRS. SMITH. Det är förstås lite svårt att köpa att Emma lever ett vanligt, normalt familjeliv samtidigt som hon är en kallblodig mördare. Hemlig agent hade väl funkat bättre, lönnmördare är att ta i. Det är också konstigt att Dave inte misstänkt något alls under hela sju år.

… Men annars är ROLE PLAY hyfsat trevlig, tycker jag. Den vinner på att den inte är alltför högljudd och gapig, och David Oyelowo är sympatisk. Luften går ur en aning under den sista akten, då handlingen även blir lite för otrolig.

Jag såg den här filmen utan större problem, den är underhållande mest hela tiden och Bill Nighys lilla inhopp under första akten lyfter filmen en aning. Han gör ungefär samma typ han brukar spela, han låter lite drucken och grymtar när han skrattar. Jag sätter ett snällt betyg.

(Amazon Prime Video-premiär: 12/1)

Lämna en kommentar