Netflix: Lift

Foton copyright (c) Netflix

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion. Denna gång på en film av F Gary Gray, som tidigare gjort filmer som STRAIGHT OUTTA COMPTON, FAST & FURIOUS 8 och MEN IN BLACK: INTERNATIONAL.

LIFT är en film vi redan har sett. Åtminstone känns det så. Detta är en så kallad heist movie, och visst känns det som om Netflix spottar ur sig sådana stup i kvarten. LIFT är så pass ooriginell, slätstruken och ointressant, att jag faktiskt inte vet vad jag ska skriva om den – mer än att det här är jävligt dåligt.

Filmen ser ut som ännu en av de där svindyra Netflixproduktionerna, som till exempel RED NOTICE. LIFT kostade dock ”bara” 40 miljoner dollar, varav hälften – 20 miljoner – gick till huvudrollsinnehavaren Kevin Hart. En av anledningarna till att RED NOTICE kostade 200 miljoner dollar var att den hade tre dyra namn i huvudrollerna.

Dåliga filmer brukar kännas igen på att de inleds med att vi får se huvudpersonerna en i taget, och deras namn skrivs ut i bild, eventuellt även en kort beskrivning. Det här var tufft för 30 år sedan, och det var bara tufft en gång. LIFT inleds på detta sätt. Kevin Hart spelar konsttjuven Cyrus, som leder ett team med folk som är specialister på olika saker – till exempel är Vincent D’Onofrio specialist på att bära lösskägg.

Det hela inleds med att Cyrus och hans team kidnappar en NFT-konstnär för att göra hans verk mer värdefulla – de har en märklig utläggning om detta. NFT, det är alltså sådan där digital, virtuell konst som … liksom inte riktigt finns. Kryptokonst. Jag har aldrig blivit riktigt klok på vad det är, jag tycker bara det känns dumt, och fenomenet verkar redan vara på väg att försvinna, tycker jag mig ha läst.

Gugu Mbatha-Raw spelar interpolagenten Abby, som jagar Cyrus och hans gäng. I den här filmen fungerar Interpol ungefär som CIA eller Secret Service. Snart kommer en skurk spelad av Jean Reno in i handlingen. Då måste plötsligt Abby anlita Cyrus och hans team. De får i uppdrag att knycka 500 miljoner dollar i guldtackor, som finns ombord på ett flygplan på väg till Toscana, där Reno sitter i sin lyxvilla. Guldtackorna ska stjälas från planet medan det är i luften.

… Ja, och sedan händer det inte så mycket. Det här ska vara en actionkomedi, men komedi är det ont om, här finns ingen komedi alls. Ingenting är roligt. Action finns det inte heller så mycket av. Ett par slagsmål, en eldstrid eller två. Kommer Cyrus och Abby att bli kära i varandra? Javisst blir de det.

Filmen är inspelad i Italien, England och på Irland. Miljöerna är flotta och ofta filmade med framfarande drönare. Filmen ser dyr ut. Men den är alltså totalt värdelös. Det här är bara tråkigt, högljutt och irriterande. En totalt poänglös film som inte har någon större anledning att finnas.

Idag är det tjugondag Knut, julen kastas ut, och således kan jag inte tilldela LIFT ett lite högre betyg med motiveringen ”vaffan, det är jul”.

(Netflixpremiär 12/1)

Lämna en kommentar