Bio: The Fall Guy

Foton copyright (c) UIP Sweden

THE FALL GUY var en TV-serie som gick i fem säsonger, med start 1981. Det dröjde innan den visades i Sverige, här kallades den STUNTMANNEN och jag tror att den gick på någon kabelkanal, kanske TV3, på 90-talet. Den visades efter det att jag slutat titta på TV-serier och jag har aldrig sett den här serien.

… Förrän nu. Jag såg nämligen pilotavsnittet igår. THE FALL GUY är en av alla de TV-serier Glen A Larson låg bakom. Namnet Glen A Larson brukar ge en vink om vad det handlar om: robust underhållning. Pilotavsnittet till den här TV-serien var faktiskt inget vidare, men jag kan tänka mig att serien blir bättre vad det lider, ämnet är tacksamt: Lee Majors spelar Colt Seavers, en stuntman i Hollywood som extraknäcker som prisjägare för att dryga ut sin magra kassa.

Nu kommer en långfilm om Colt Seavers – i regi av en före detta stuntman. Det är den ojämne David Leitch som gjort 2024 års THE FALL GUY, tidigare har han bland annat fått ur sig BULLET TRAIN, DEADPOOL 2 och ATOMIC BLONDE. Den här gången måste jag tillstå att Leitch fått till det! Till min förvåning visar THE FALL GUY sig vara en romantisk komedi – en romantisk actionkomedi, och den är väldigt underhållande.

Ryan Gosling spelar Colt Seavers. Han är actionstjärnan Tom Ryders (Aaron Taylor-Johnson) stuntman, och under en inspelning går ett stunt fel och Colt knäcker ryggen. Han drar sig tillbaka och börjar istället att jobba på en sådan där valet parking, som jag inte vet vad det heter på svenska – ni vet, en sådan där bemannad parkering där personal parkerar bilar åt folk.

Plötsligt får Colt veta att hans stora kärlek Jody (Emily Blunt) håller på att regissera sin första långfilm, ett science fiction-äventyr med Tom Ryder som heter THE METALSTORM, och tydligen har hon begärt att Colt ska agera stuntman i den. Colt har inte sett Jody sedan olyckan, han drog sig undan och blev en enstöring.

Colt åker till Australien, där filmen spelas in, och ganska omgående visar det sig att Jody inte alls bett om att Colt skulle jobba för henne. Hon är fortfarande arg på honom, men hon är förstås också fortfarande förälskad i honom, som sig bör i en romantisk komedi. Det är skurkar i farten, Tom Ryder – som är ett korkat och obegåvat rövhål – har försvunnit, en person mördas, och Colt blir snart huvudmisstänkt. Hans medverkan i filmen var en del av en större, illasinnad plan. Det blir förstås upp till Colt att sätta dit de riktiga skurkarna och rentvå sig själv.

Eftersom filmen handlar om en stuntman, bjuds vi förstås på en massa spektakulära stunts och actionscener. Nackdelen med actionfilmer av idag är att det är svårt att avgöra huruvida stunten är på riktigt eller ej, mycket är som bekant datoranimerat idag. Jag antar att det mesta i THE FALL GUY faktiskt är på riktigt, under eftertexterna får vi se hur en rad actionscener gjordes, men man kan aldrig vara helt säker.

THE FALL GUY är en av de minst tråkiga filmer jag sett på bio i år. Både Ryan Gosling och Emily Blunt är charmiga i sina roller, de har fin personkemi, och det är roligt och lite gulligt mellan varven. Jag skrattade ofta. Jag såg filmen i en IMAX-salong, vilket gjorde filmen ännu maffigare.

En som tjänar pengar på den här filmen, är Paul Stanley. Filmens ledmotiv är ”I Was Made For Loving You”. Vi får den i originalversion med KISS, vi får den arrangerad som actionfilmmusik, och vi får den i balladversion. Även signaturen till MIAMI VICE spelas.

Pilotavsnittet till TV-serien innehåller ett gag med en pistol med lös ammunition, detta lånas i långfilmen. Eftertexterna avbryts för en bonusscen, i denna dyker Lee Majors upp som polis. Med sig har han Heather Thomas, som också var med i TV-serien.

Det skulle inte förvåna mig om vi får en uppföljare till THE FALL GUY.

… Fast det är allt lite synd att de döpt den fiktiva filmen i filmen till THE METALSTORM, det finns ju redan en film som heter METALSTORM: THE DESTRUCTION OF JARED-SYN, ett raffel av Charles Band från 1983. Den har ni väl alla sett?

(Biopremiär 26/4)

Lämna en kommentar