Bio: Memory

Foton copyright (c) SF Studios

Ibland kan det hända att Liam Neeson dyker upp i ett seriöst, allvarligt drama – men för det mesta gör han alltid samma typ av actionthrillers, och han spelar alltid ungefär samma typ. Ibland står han på lagens sida, ibland är han en skurk – men en godhjärtad sådan, som ser till att ställa allt till rätta. Ibland är de här filmerna lite sämre än vanligt, ibland är de lite bättre.

Till min överraskning tycker jag att MEMORY är riktigt bra, den är betydligt bättre än jag förväntat mig. 

Alldeles nyligen hade en film som heter MEMORIA premiär. Den såg jag inte. Men jag har sett en rad andra filmer som har ”memory” i titeln, och 2000 kom ju MEMENTO med Guy Pearce – en skådis som även är med i denna nya MEMORY.

Den kompetente Bond-regissören Martin Campbell har regisserat MEMORY, som bygger på en belgisk film – MÖRDARE UTAN MINNE – från 2003, vilken i sin tur bygger på en roman. Denna nya version utspelar sig i Texas och Mexiko, och Neeson spelar Alex Lewis – en hitman som tänker lägga av. Inte enbart för att han börjar bli till åren – han har även drabbats av alzheimer, och det blir värre för varje dag. Precis som Guy Pearces rollfigur i MEMENTO, skriver Alex upp viktiga saker på sin arm för att inte glömma dem.

Den här gången spelar Pearce FBI-agenten Vincent Serra, som introduceras när han försöker sätta dit en obehaglig mexikan som sysslar med trafficking – mannen utnyttjar sin egen, minderåriga dotter som prostituerad. Det bär sig inte bättre än att Vincent har ihjäl mannen. Vincent bryr sig för flickan, och ser till att hon får ett bra boende i Texas.

Motvilligt tvingas Alex åta sig ett sista uppdrag. Han ska mörda en man och en kvinna. Att ta död på mannen är inga problem, men det visar sig att kvinnan egentligen är en flicka – flickan Vincent räddade. Alex utför förstås inte uppdraget – men en kort tid senare hittas flickan skjuten på sitt rum. Uppdragsgivarna satte någon annan på jobbet.

Alex ger sig ut för att tå kål på samtliga som har med hans uppdragsgivare att göra. Det verkar som om en lika mäktig som rik kvinna, spelad av Monica Bellucci, är högsta hönset. Vincent och hans FBI-kollega Linda (Taj Atwal) tar hjälp av en mexikansk polis (Harold Torres) ger sig i sin tur ut efter Alex. En massa skurkar är också ute efter Alex. Kulor skola flyga, blod skola flyta, rättvisa skola skipas – allt medan Alex får allt svårare att minnas var han befinner sig och vad han precis gjort. Ray Stevenson gör en råbarkad polis som ger sken av at vara korrupt.

Liam Neeson är förstås bra i rollen som mördaren med svikande minne. Han är så hård att smöret härsknar. Han vet hur man klipper till folk – Louis Mandylor, som står rätt högt upp i rollistan, förekommer bara i en scen. Hans uppgift är att vara en full kille som åker på stryk inne på en bar.

… Men jag tycker att det här är Guy Pearces film. Han borde få en Oscar för Årets Bästa Look. Han har exemplariskt fett hår, snedbena och mustasch, han ser härligt sliten och svettig ut – och han ser ut att ha klivit ut ur en stenhård snutfilm från 1970-talet. Jag skulle gärna se fler filmer om agent Vincent Serra – han är en bra rollfigur.

MEMORY är lång, men aldrig tråkig. Det är en smutsig actionthriller, den är hyfsat spännande och ibland ganska oförutsägbar, det är våldsam, och den har en hel del smarta inslag, scener och repliker. Filmen påminner en om de hårdföra filmer som gjordes på 70- och 80-talen; en typ av film som sällan görs idag.

Jag brukar oftast sätta en trea i betyg på Liam Neeson-filmer, ibland en tvåa – men den här gången tar och jag slår till stort, och sätter en orakad och svettig fyra!


 

 

 

(Biopremiär 13/5)


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

0 reaktioner till “Bio: Memory

  1. Låter lovande!Såg ”Blacklight” häromdagen och den var verkligen inte bra. Kändes billig: oerhört ospännande, långsamma slagsmål, inga bra motspelare, Melbourne (med skyskrapeskyline) skulle föreställa Washington DC etc etc.

    Gilla

  2. Jag har inte sett Blacklight, men den har ju rent allmänt fått dålig kritik. Å andra sidan var det bara jag, Mats på GP, och Ronny som tyckte att Memory var bra …

    Gilla

  3. Neeson borde teama upp sig med Jaume Collet-Serra igen, filmerna som de gjorde ihop är Neesons bästa i gubbactiongenren (tillsammans med Taken). Alternativt Antoine Fuqua, varför inte en crossover med Equalizerfilmerna? Gubbaction meets buddy cop!

    Gilla

  4. Nu har jag sett ”Blacklight”. Det var ju en märkligt lam film. Totalt ointressant. En film om folk som gjorde saker. Vad det nu var de gjorde. Jag hängde inte med i handlingen, eftersom den var för tråkig – jag satt och tänkte på annat.

    Gilla

  5. Låter lovande!Såg ”Blacklight” häromdagen och den var verkligen inte bra. Kändes billig: oerhört ospännande, långsamma slagsmål, inga bra motspelare, Melbourne (med skyskrapeskyline) skulle föreställa Washington DC etc etc.

    Gilla

  6. Jag har inte sett Blacklight, men den har ju rent allmänt fått dålig kritik. Å andra sidan var det bara jag, Mats på GP, och Ronny som tyckte att Memory var bra …

    Gilla

  7. Neeson borde teama upp sig med Jaume Collet-Serra igen, filmerna som de gjorde ihop är Neesons bästa i gubbactiongenren (tillsammans med Taken). Alternativt Antoine Fuqua, varför inte en crossover med Equalizerfilmerna? Gubbaction meets buddy cop!

    Gilla

  8. Nu har jag sett ”Blacklight”. Det var ju en märkligt lam film. Totalt ointressant. En film om folk som gjorde saker. Vad det nu var de gjorde. Jag hängde inte med i handlingen, eftersom den var för tråkig – jag satt och tänkte på annat.

    Gilla

Lämna en kommentar