Bio: Grannpatrullen

Foto copyright (c) Twentieth Century Fox
Vänta nu här.
Vad fan var det här?
Vad fan var det vi precis såg? Drömde vi bara att vi var på bio och såg någonting som hette GRANNPATRULLEN? Nej, det gjorde vi inte. Jag och mina kollegor var verkligen på Filmstaden på Storgatan i Malmö. Och filmen GRANNPATRULLEN existerar på riktigt. Och jag undrar hur det gick till när folket i Hollywood beslutade sig för att producera det här.
Akiva Schaffer har mest regisserat för SATURDAY NIGHT LIVE på TV, men han ligger även bakom långfilmen HOT ROD; en komedi om en stuntman jag minns att jag sett, men jag minns inte vad jag tyckte. En av de tre manusförfattarna till GRANNPATRULLEN är Seth Rogen. De måste ha rökt på när de skrev och pitchade det här.
Ben Stiller spelar den snälle och ordentlige Evan, som är butiksföreståndare för ett stort varuhus. När en nattvakt på varuhuset hittas styckad och skinnflådd, och de korkade poliserna inte är särskilt intresserade av att lösa fallet, bildar Evan The Neighborhood Watch. En grupp frivilliga som ska patrullera den lilla staden för att hitta gärningsmannen. Fast de enda som  dyker upp på gruppens första möte, är den grabbige Bob (Vince Vaughn), den labile, antagligen våldsbenägne Franklin (Jonah Hill) och Jamarcus (Richard Ayoade); en konstig engelsman som mest vill lära känna folk i grannskapet. Evan är den ende som verkligen vill ut och patrullera och hitta brottslingar, de övriga vill mest hänga och dricka öl.
Snart visar det sig dock att gärningsmannen är en rymdvarelse och fler människor slaktas. R Lee Ermey är en av den.
Ja, jösses. Det är inte mycket de gör rätt i den här filmen. Okej, jag ljuger om jag hävdar att jag inte skrattade alls när jag såg filmen. För det gjorde jag. Ett par gånger. Men som helhet är detta väldigt långt från roligt. Upphovsmännen ska ha heder för att de gjort en komedi som är R-rated och inte ännu en slätstruken, familjeanpassad PG-13-rulle. Men en film blir inte rolig bara för att man säger ”fuck”, ”suck my balls” och pratar om sex precis hela tiden. Och detta helt utan någon komisk tajming. Tvärtom blir det irriterande, ibland direkt genant. Jag kom på mig själv med att skämmas å andras vägnar. Vaughn spelar samma typ av förvuxna tonåring han brukar göra; han har byggt om sin källare till ett enormt, lyxigt pojkrum, han är högljudd, pratar konstant, och han är billig (och gillar visst Bob Seger).
För att göra denna soppa ännu konstigare, fläskar man även på med splatter. Jepp. Rymdmonster, skottlossning, blod och sönderslitna kroppar. Vilket inte passar alls med resten av filmen.
GRANNPATRULLEN vet inte vilket ben den ska stå på. Den vet inte vad för typ av film den vill vara. Grabbig flabbfest? Splatterkomedi? Actionkomedi? Ren splatter? I slutändan blir den inget av det här. Filmen trillar mellan samtliga stolar. Nu ska man förvisso inte ställa några höga krav på logik i en film som den här, men det finns ingen logik överhuvudtaget i filmen.
Det tekniska hantverket är det inget fel på, men manus och regi är åt helvete. Det här är inte roligt!
Rosemarie DeWitt från YOUR SISTER’S SISTER spelar Evans fru.
Jag konstaterar att Ben Stiller inte gjort något riktigt bra sedan DODGEBALL 2004. Och Vince Vaughn har inte gjort någt bra sedan … DODGEBALL. Kanske läge för DODGEBALL 2?

(Biopremiär 10/8)

http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js

Lämna en kommentar